NASCAR – en favoritsport inom amerikansk racing

National Association for Stock Car Auto Racing är en av Amerikas favorit motorsporter. NASCAR grundades 1948 utav Bill France Jr. och är ett familjeägt företag som organiserar olika typer utav standardbilar. Idén kom ifrån förbudstiden i USA då spritsmugglare och hembrännare brukade trimma sina bilar för att lättare kunna köra ifrån poliser och konkurrenter, för att inte nämna minska ner på leveranstiderna avsevärt. Dom snabba hastigheterna i modifierade bilar på kringliga småvägar längst med Appalachia bergen väckte många förares tävlingslust och många fortsatte att köra på liknande vis även efter förbudstiden upphört, inte heller skadade att många köpare föredrog smaken och priserna utav månskensdrycken gentemot dyr sprit köpt i affärer. Många tog också upp att tävla emot andra förare och snart så blev Daytona Beach i Florida, känd som ett mecka där flertalet hastighetsrekord slogs. Mellan 1927 till 1938 så vann man ungefär 8 världsrekord och gick om konkurrenter i både Frankrike och Belgien.

Den allra första ”riktiga” tävlingen i Daytona Beach skall ha hållits den 8:e Mars 1936 då omkring 27 tävlingssugna samlades på stranden för att avgöra vem som var den skickligaste föraren och vilka dom bästa bilarna var. Snart visade det sig att dom tyngre bilarna fastnade i sanden medan dom lättare kom upp i imponerande hastigheter. Endast 10 bilar kom i ”mål.” Tävlingarna avbröts nämligen utav polisen ungefär 10 miles ifrån målet, på en bana som var cirka 250 miles lång. Man utsåg Milt Marion som vinnare medan Bill France kom femma. 1947 så skall France ha insett vilken potential dessa race kunde ha om man organiserade dom i en ordentlig tävlingssäsong och därmed grundades NCSCC, National Championship Stock Car Circuit. AAA, American Automobile Association, ville inte vara med och sponsra påhittet men France kämpade på och lade ut dom första reglerna och ordnade priser till vinnaren, en summa på 1000 dollar och en trofé.

Efter 1947’s säsong så höll Bill France ett möte på Streamline Hotel i Florida, med sin början den 14:e December. France höll mötet med 35 andra män som var involverade i NCSCC och förklarade sin vision för en större organisation för att hålla i olika race, turneringar och klasskillnader mellan fordon. NCSCC första säsong hade visat sig vara väldigt lyckad redan och fyllt upp med publik långt över vad det fanns kapacitet för. Först så ville man ha namnet NSCRA, National Stock Car Racing Association, men dessvärre var namnet redan upptaget. En mekaniker föreslog namnet National Association for Stock Car Auto Racing vilket även bildade en lättare akronym att komma ihåg. Därmed så kom man överens och NASCAR bildades i början på 1948.

Idag är NASCAR en integrerad del i amerikansk kultur och har flera divisioner, säsonger och klasser. Det finns en skola i Mooresville, North Carolina som heter NASCAR Technical Institute, grundat 1965, och är den enda skolan i hela USA som lär ut teknik inom bil – och motorcykelindustrin samt marinteknik tillsammans med sporten som vinkling. Inte helt olikt våra yrkesutbildningar. Även om NASCAR är känt som bonnläppars favoritsport i USA så är det trots allt något som är internationellt följt. Många filmer har gjorts om ämnet, både seriösa och komedier.

Privacy Policy