Indycar – ovala banor i extrema hastigheter

Indy Racing Leauge, IRL, också mer känt som Indycar är en populär motorsport i USA och körs till störst del på ovala banor. IRL tillhör formelbilsfamiljen men är fristående från Europas Grand Prix tävlingar. Det första racet hölls 1996 och har sedan 2003 använt namnet IndyCar. En utav dom mer kända deltävlingarna är det berömda Indianapolis 500, även känd som Indy 500. Under loppet så kör man 200 varv vilket elder till en total sträcka på 805 kilometer. Indy 500 har dock en längre historia än IRL då första racet gick av stapeln redan 1911 och har sedan hållits årligen, förutom med några få uppehåll för dom båda världskrigen då dom flesta förarna och deras crew var inkallade. Indy 500 var från början och fram till 1955 en deltävling i det AAA-drivna amerikanska mästerskapet för formelbilar, vilket hade körts sedan 1909. Senare, under 1950 till 1960 så var Indy 500 också en deltävling i Formel 1, Indianapolis Grand Prix, men var den enda deltävlingen som inte kördes med F1-bilar. Mellan 1978-1995 så var Indy 500 en deltävling i CART PPG IndyCar World Series, vilka turligt nog ändrade sitt namn till det mer lättsålda Champ Car World Series.

Starten är rullande efter en pace car och tävlingen avgörs på en period på 3 veckor med 33 startande. Ett obligatorisk induktionstest hålls för nykomlingar som inledning och efter det följer fria träningar och tester fram till Pole Day då alla tävlande kör 4 varv vardera. Dessa fyra varvs medelfart avgör dom elva första platserna i tävlingens startuppställning. Detta upprepas fram tills alla 33 förare fått sina startpositioner. Efter det så sker Bump Day, där förare utanför dom 33 kvalificerade får köra 4 varv för att försöka klå dom långsammaste tiderna. Om dom lyckas med det så får dom en plats istället och dom långsammaste förarna puttas ner en position eller försvinner helt från tävlingen. Dock så är det väldigt ovanligt att kvalificerade förare över 25:e plats blir bumpade från startfältet.

Loppet körs av tradition alltid på Memorial Day, en amerikansk helgdag då man hedrar fallna soldater i landets historia. Tävlingen tar ungefär 3 timmar och vinnaren av loppet skålar inte med champagne som är brukligt i andra Formeltävlingar, utav skålar utav tradition med mjölk. Den ende svensken som vunnit Indy 500 är Kenny Bräck, som vann år 1999. Varje förare i en deltävling inom IndyCar säsongen ett visst antal poäng baserad på den position dom gick i mål med. Vinnaren utav en deltävling får 100 poäng medan 25:e till 33:e tävlande får 10 poäng. Det går även att tjäna in bonuspoäng, bland annat 1 extra poäng till varje förare som leder ett helt varv och 2 extra poäng till föraren som leder flest varv och så vidare.

Ett stort problem inom Indycar har alltid varit förarnas säkerhet, då speciellt under tidigare år så skadades många förare under loppen. Som tur är har bara 5 förare faktiskt dött av sina skador sen sportens början. Dom höga farterna, banans utformning och lätta bilar gör att det finns väldigt liten felmarginal att spela med. Ett enda misstag kan leda till ordentliga krascher vilket har höjt kraven för chassit och jämnare fördelning utav tyngd i bilen så den inte lättar under ett race. År 2003 anses vara ett svart år i modern tid så många krascher ägde rum vilka bland annat involverade Kenny Bräck, legenden Mario Andretti samt ledde till Tony Rennas olyckliga död under ett testlopp vid Indianapolis.

Privacy Policy