Formel 1 & Grand Prix

En utav dom snabbaste motorsporterna i världen körs med ensitsiga tävlingsbil där karossen inte täcker hjulen som på andra bilar. Motorn är av säkerhetsskäl placerad bakom föraren sen 1960-talet och kraven för formelbilar regleras utav FIA, Fédération Internationale de l’Automobile som faktiskt är vilka beslutar och administrerar regelverket för all officiell bilsport världen över. Den högsta klassen som går att tävla i är Formel 1, men det finns ett ungefär 9 andra klasser och tävlingar under Formel 1. Sporten är väldigt populär och år 2010 så följde ungefär 527 miljoner Fia Formula One World Championships Grand Prix via tv och radio världen över.

Formeltävlingar har sitt ursprung från Frankrike runt 1894, då Grand Prix liknande racing hölls på enkla landsvägar. Den första organiserade tävlingen organiserades utav Le Petit Journal, en tidning etablerad i Paris, och hölls den 22 juli 1894. Sträckan var på 128 kilometer och gick mellan Paris till Rouen. Jules De Dion vann tävlingen, men då han körde en ångbil och hade hjälp av en eldare så diskvalificerades han och priset delades mellan dom två nästkommande förarna som kört bensinbilar. Sporten utvecklades snart från att vara en tävling där banan gick mellan två grannstäder till uthållighetstävlingar för både förare och fordon. Nya tekniska framsteg samt förarnas tävlingsinstinkter drev snart upp hastigheterna, vilket även dessvärre även resulterade i fler olyckor på landsvägarna med dödlig utgång för både oskyldiga åskådare och förare.

1900 så startade James Gordon Bennet Jr. tävlingen Gordon Bennet Cup. Bennet var är mer känd som ägaren till dom två berömda tidningarna International Herald Tribune och New York Herald, men hade ett stort intresse för bilsporten. Hans tanke med att grunda tävlingen var för att göra den mer internationell och sporra biltillverkarna att förbättra sina bilar och få sporten att växa utanför Frankrike. Varje land som deltog fick ställa upp med max tre bilar vardera och var tvungna att vara tillverkade inom det egna landet. Det blev även första gången som användningen utav internationella bilsportfärger användes. Året därpå så hölls den allra första Grand Prix tävlingen, kallad Paus Grand Prix 1901. Tävlingen återkom dock inte på flera år och själva begreppet Grand Prix var inget som användes allmänt på den tiden. Automobile Club de France, ACF, höll dock den första Frankrike Grad Prix år 1906 och blev ett återkommande evenemang och uttrycket Grand Prix fastnade. Vad som mer var annorlunda var att tävlingen kördes på en 105 kilometer lång stängd bana istället för på landsvägar och var triangelformad. Varje varv tog ungefär en timma att genomföra och sex varv kördes varje dag under tävlingens gång. Detta då tävlingen Paris – Madrid 1903 hade orsakat flera förare och åskådares död på landsvägarna och franska myndigheter avbröt tävlingen i Bordeaux och förbjöd framtida tävlingar på landsvägar.

Idag körs Formel 1 både på speciella tävlingsbanor och avstängda gator, så kallade stadsbanor. Formel 1 räknas även till en utav dom dyraste motorsporterna i världen. Kostnader till tillverkning, kraschtester, utveckling och frakt kostar på. Detta har lett till att man försökt göra tävlingen mindre kostsam sen 2014 genom att endast tillåta att förare går igenom som högst 5 motorer under en säsong. En årsbudget ligger på ungefär 250 miljoner euro, FIA har försökt införa ett tak som ligger betydligt lägre men har fortfarande inte införts.

Privacy Policy